Wetenschappelijk bewijs of praktijkervaring?

Wetenschappelijk bewijs of praktijkervaring?
november 7, 2017 Peter Smeets

 

Inspire2Live organiseerde op 3 november een symposium met als onderwerp ‘Moving evidence into practice’. Wat kunnen we leren van praktijkervaring? Of moet alles ‘wetenschappelijk’ onderbouwd en bewezen zijn?

David Bruinvels (IKA Ned) gaf een presentatie rond het Oncopol-project, het eerste grote en landelijk dekkende project waar een werkgever (de nationale politie) vanuit een werkgeversverzekering haar werknemers begeleidt. Oncopol laat alle politiemensen met kanker revalideren door middel van het Tegenkracht Sportplan op maat. David gaf inzicht in de aanpak, de resultaten van de proefperiode en de implementatie.

Het congres had interessante bijdragen van o.a. Angela de Boer (van het AMC Amsterdam), zij vertelde over de ervaringen op Europees gebied. In Nederland spreken we over 42.000 werknemers die jaarlijks de diagnose kanker krijgen. 64% van der patiënten is na 18 maanden weer aan het werk. Grote financiële impact dus voor werkgevers. Ook aandacht voor de opkomende mogelijkheden van E-health toepassingen op het psycho-sociale terrein.

Martijn Stuiver (NKI en AvL) had samen met Barbara Kerkhof een praktijkverhaal over hoe beweeg- en sportprogramma’s een rol hebben in het “cancer care system”.  Barbara Kerkhof is een fervent hardloopster, zij vertelde over de up en downs tijdens haar behandeling, en hoe het hardlopen haar positief beïnvloedt en stimuleert.

Vanuit de discussie rond evidence based en praktijkervaringen werd ook gekeken naar de rol van de verzekeraars. Jacques van Limbeek van Achmea sprak over de beperkingen die vanuit de overheid bepaald worden en de rol van Zorginstituut Nederland. Die discussie lijkt ver af te staan van het belang van kwaliteit van leven. Het blijft een uitdaging om het patiëntenbelang centraal te stellen.