In de Telegraaf van vandaag. “Stichting Tegenkracht helpt juiste balans te vinden”

In de Telegraaf van vandaag. “Stichting Tegenkracht helpt juiste balans te vinden”
februari 1, 2021 Matijs Jansen

De Telegraaf

Kankerpatiënt heeft baat bij bewegen

Lange tijd werd kankerpatiënten op het hart gedrukt om vooral rustig aan te doen; de ziekte vraagt al genoeg energie. Inmiddels wijzen steeds meer onderzoeken uit dat bewegen juist veel positieve effecten heeft. Myrthe Eggink (34) die in 2016 borstkanker kreeg, is ervan overtuigd dat het haar herstel heeft bevorderd. 

door Marion van Es

Myrthe Eggink “Ik was behoorlijk fanatiek. Soms moest ik zelfs worden afgeremd.”     foto Aldo Allessi

Als je net een zware chemokuur achter de rug hebt, is sporten waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt. Oncologen en andere medici adviseerden vroeger om alle energie op het herstel te richten. Hoewel de wetenschap er inmiddels van overtuigd is dat bewegen het immuunsysteem versterkt, maken bewegingsprogramma’s nog steeds geen deel uit van kankerbehandelingen.

Stichting Tegenkracht biedt sport- en beweegprogramma’s op maat, gericht op het fysieke herstel en mentale herstel van kankerpatiënten. ˶De duizenden mensen die wij de afgelopen 15 jaar hebben geholpen, herstellen over het algemeen sneller, keren eerder terug in de maatschappij en verwerken hun ervaringen beter”, aldus voorzitter Peter Smeets.

˶Medici en andere zorgprofessionals zijn gelukkig enthousiast over onze aanpak en je ziet ook steeds vaker dat er vanuit het ziekenhuis naar ons wordt doorverwezen. Bij de Nationale Politie wordt ons programma al standaard aangeboden. We zouden graag willen dat meer werkgevers en patiënten ons weten te vinden.”

Myrthe Eggink kan dat beamen. In 2016, toen zij net voor het eerst moeder was geworden, werd ze getroffen door borstkanker. ˶Ik ben vrij beweeglijk”, vertelt ze.

Hockey

˶Al voordat ik ziek werd, probeerde ik 10.000 stappen per dag te zetten, pakte ik zo vaak mogelijk de fiets en deed ik aan kickboksen en hockey. Mijn oncoloog had wel gezegd dat het belangrijk was om in beweging te blijven, maar er werd verder niets gefaciliteerd. Ik ben zelf op zoek gegaan naar manieren om aan mijn conditie te werken. Daarin was ik behoorlijk fanatiek. Zelfs tussen de chemo’s door stond ik nog op het hockeyveld. Zonder pruik.”

In 2018 keerde de ziekte terug. ˶Een soort genadeklap. Als je het mentaal zwaar hebt, is het nóg lastiger om motivatie te vinden om in actie te komen. Per toeval hoorde ik van een lotgenoot over stichting Tegenkracht en heb ik me aangemeld. Ik kreeg een oncologiefysiotherapeut toegewezen die samen met mij keek wat ik leuk vond om te doen voor een nieuwe uitdaging. Daarnaast remde ze me af als ik dreigde te veel te doen.”

Dat is belangrijk, benadrukt Peter Smeets. ˶Stilzitten is voor niemand gezond. Maar als al je energie aan bewegen opgaat, kan dat het herstel juist weer vertragen. Het gaat erom de juiste balans te vinden. Voor de een is een klein stukje wandelen genoeg, voor een jong en actief persoon als Myrthe was het zaak om ervoor te zorgen dat zij niet over haar grenzen heen ging.”

Myrthe onderging een dubbele borstamputatie en reconstructie. Ondanks die zware operatie hervatte ze al na drie maanden haar werk als gedragskundige bij de Jeugdbescherming. ˶Een ander heeft misschien meer tijd nodig. Persoonlijk voelde ik me mentaal beter door weer aan de maatschappij deel te nemen. Dat ik daartoe ook fysiek weer in staat was, heb ik zeker aan Tegenkracht te danken.”

Inmiddels gaat het weer goed met Myrthe. Zij is in remissie en zelfs pril zwanger van haar tweede kindje. ˶ De verwerking begint nu pas”, zegt ze. ˶ Als je midden in de kankertrein zit, kom je daar vaak niet aan toe. Zelf vond ik het destijds juist fijn om afleiding te hebben in de vorm van een fysieke uitdaging. Het gaat een stuk makkelijker als je daar een beetje hulp bij krijgt. Daarom hoop ik ook dat deze programma’s onderdeel van de basiszorg voor kankerpatiënten worden.”

 

GEZONDE LEEFSTIJL

Stichting Tegenkracht viert het 15-jarig bestaan met het boek Mijn Tegenkracht dat afgelopen maand is verschenen. Naast veel ervaringsverhalen van patiënten staan daarin ook interviews met professionals zoals een oncoloog, sportarts, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist, fitnessinstructeur en re-integratiebegeleider.
,,Daarmee willen we laten zien dat niet alleen patiënten zelf maar ook hun behandelaars en werkgevers beseffen hoe zinvol beweging op maat is”, aldus voorzitter Peter Smeets.
,,Daarbij hoort ook gezonde voeding. Hopelijk draagt dit boek eraan bij dat er binnen de basiszorg meer aandacht komt voor het belang van een gezonde leefstijl.”