Silverlegrally voor Tegenkracht

Silverlegrally voor Tegenkracht
oktober 26, 2021 Matijs Jansen

Na een verplichte Corona-break in 2020 pakte de Lionsclub Wolvega e.o. het dit jaar weer op: de 8e editie van de jaarlijkse Silverlegrally, waarbij de opbrengst ieder jaar naar goede doelen gaat. “We hebben, net als voorgaande jaren, één klasse met daarin voldoende uitdagingen voor de ervaren rallyrijders, maar zodanig dat het ook voor de minder ervaren rijders goed te doen is”, aldus de rallycommissie.

Alles binnen de RIVM-regels
Met de verrassingen onderweg werd het een dag om niet te vergeten. Volgens de geldende RIVM-maatregelen werd de rally en de looproutes en catering aangepast. Er werd in twee groepen gestart bij Van der Valk Hotel Wolvega. Om de minuut kon een deelnemer starten. In Stavoren was een lunch en de finish en een warme maaltijd bij Hof van de Koning in Heerenveen. Er konden geen groepjes worden gevormd, iedereen moest zoveel mogelijk bij de eigen auto blijven.

50 deelnemers
De Silverlegrally is meer dan een leuke rally; het was een leuke dag uit waar de 50 rallyrijders kennis maakten met de verrassende omgeving en natuur in Zuidoost-Friesland met tijdcontroles op verschillende locatiesBusiness Rally Events uit Drachten, onder andere bekend van de legendarische Beaujolais Trophy’s, was opnieuw gecontracteerd om een mooie route uit te zetten. De start was niet zoals gebruikelijk in het centrum van Wolvega, maar Corona-proof bij Van der Valk Hotel Wolvega. Naast de vele oldtimers waren er ook andere bijzondere auto’s/cabrio’s. De winnaars in groep één werd de equipe Anton en Sander Prakken, tweede Fabio Atzori en Koen Koopman en der Redney Lodewijks  en Margreet Asselman.  In groep twee werden Arjan en Koos Jonkers eerste, Carel en Astrid van der Gijp tweede en Marten Maijer en Mark de Weerd derde.

Goede doelen
Naast de rallywinnaars waren er nog drie winnende partijen, de drie op voorhand gekozen goede doelen. Zo kon er na afloop een cheque van 1.500 euro uitgeschreven worden voor het longfonds, 1.500 euro voor Stichting Water for Everyone en een cheque van 4.000 euro voor Stichting Tegenkracht.

Silverleg
De rally is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger en de stichter van New York: Pieter Stuyvesant. Pieter is geboren in Peperga en werd in 1643 gouverneur van Curaçao. In een gevecht met de Spanjaarden werd zijn been afgeschoten en kreeg hij een houten been, dat hij met zilveren sieraden liet bespijkeren. Zo kwam hij aan zijn bijnaam: Silverleg.
Later werd hij in 1647 directeur-generaal van Nieuw Nederland met als hoofdplaats Nieuw Amsterdam, de plaats die later uitgroeide tot New York.

(Foto: Lenus van der Broek)