ScanCovery Trial 2017: voor de tweede keer op avontuur!

ScanCovery Trial 2017: voor de tweede keer op avontuur!
maart 2, 2017 Maartje De Groot

Na in 2016 de ScanCovery Trail al eens gedaan te hebben, gingen Rakinah Buttner en Franka Bos afgelopen januari dit avontuur voor de tweede maal aan, met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor stichting Tegenkracht. Hieronder lees je hun ervaringen!

Een jaar geleden besloten Rakinah en ik ons op te geven voor de ScanCovery Trial 2017. Het jaar daarvoor hebben wij ook meegedaan en het was een avontuur op zich.

De ScanCovery Trial is een uitdagende autotoertocht van ruim 7000 km kriskras door Scandinavië, waarbij de route wordt bepaald d.m.v. coördinaten en jij de “ideale” tijd moet berekenen. Van tevoren wisten we de route en de duur van de route nog niet. Dit kon soms oplopen tot ritten van >34 uur en dat onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen welke kunnen dalen tot wel min 47 graden Celsius. Gelukkig hebben we dit jaar niet zulke lage temperaturen meegemaakt. In totaal deden er 110 teams mee, waarbij er maximaal twee personen in een auto zitten.

Wij reden dit voor Stichting Tegenkracht. Deze stichting heeft als doelstelling kanker patiënten te helpen bij het uitoefenen van hun sportprogramma. Gemiddeld kost een sportplan op maat € 1.500 – € 1.800.

Vaak weet de oncoloog onvoldoende wat de patiënt kan op sportgebied. Tegelijkertijd weet de personal trainer of sportschool niet wat de patiënt aankan of mag van de oncoloog. Om die reden is stichting Tegenkracht in het leven geroepen. Deze stichting slaat een brug tussen de medische en sportwerelden met als winnaar de patiënt/sporter. Via giften en door middel van allerlei acties wordt geld ingezameld om het sporten onder professionele begeleiding mogelijk te maken. En dus ook door onze actie!

6 januari was het zover: de start in Beek, vlakbij Arnhem. Ons autootje had weer flink wat bekijks tussen alle grote, stoere wagens. Wij reden namelijk met een service auto: Citroën Berlingo. Om ons heen hoorden we hier en daar “Gaat dát ook mee?”. Als ze dan zagen wié erin reden, werden de ogen nog groter.

De tour startte meteen heftig; we gingen direct de 24-uurs etappe in. Dit betekende dat we ongeveer 34 uur moesten rijden naar het eerste hotel. Onderweg gingen we met de veerboot van Denemarken naar Zweden en dit gaf ons meteen tijd om hierna te banden te verwisselen voor spijkerbanden (ja, wij vrouwen hebben dit zelf gedaan!).

De dagen die volgden zaten vol met mooie omgevingen en spannende gebeurtenissen. Onderweg hebben wij een aantal teams kunnen helpen nadat zij van de weg af waren geraakt. Wij hadden als enige team matten en houten blokken mee, die perfect van pas kwamen bij auto’s uit de sneeuw trekken. De mannen dachten niks te kunnen verwachten van een service-auto met twee vrouwen, maar na een tijdje hoopte de gestrande mensen ons juist tegen te komen, hoorden wij ze later zeggen!

Ook onze rit ging niet zonder slag of stoten. Op de derde avond hadden we al een aantal kilometers achter de rug met wat sneeuwstormen. We waren nog maar net de hoek om en toen kwamen we bij een opstopping. Een deelnemer kwam de helling niet op en de rest strandde onderaan. Nadat de auto weggesleept was, zou iedereen één voor één gaan. Wij namen een grote aanloop en ja hoor.. halverwege de helling stonden wij ook stil. Eerst probeerde een ander team ons te slepen, maar dit lukte niet. Vervolgens stonden zij nu ook vast. Toen out of the blue kwam er een local met een tractor en die heeft ons de helling opgetrokken! Onze held!

Halverwege de week gebeurde er iets waar we niet zo blij mee waren. Het begon met de lichten die aan bleven staan na het uitzetten van het contact. Wat volgde was een niet werkende verwarming en ruitensproeiers die niet meer aan wilde. Maar we keken pas echt gek op toen we het contact uit zetten en de auto gewoon bleef lopen..

Er is ons verteld dat dit te maken had met de BSI; de computer was kapot.

Gelukkig kon de verwarming omgeleid worden en hadden wij een improvisatorische manier om de ruiten schoon te maken. Rakinah ging naar buiten hangen met een spuit en ik bediende tegelijkertijd de ruitenwissers. Niet geheel verantwoord, maar het werkte wel!

Al met al was dit een enorm avontuur, gevuld met mooie herinneringen en veel lol. Daarnaast hebben wij van de 57 teams die mee deden met de tourklasse de VIERDE plek weten te behalen!! Iets om toch wel een beetje trots op te zijn.

Met deze actie hebben wij in totaal €4650,- euro opgehaald!! Het opgehaalde geld hebben wij op 28 februari met een cheque overhandigd aan Stichting Tegenkracht.