Prehabilitatie

Prehabilitatie
november 7, 2022 Matijs Jansen

Bewegen is goed! Zowel voor de opname, als tijdens de opname in het ziekenhuis.
Het houdt de conditie op pijl en maakt de spieren sterker. Patiënten zijn hierdoor minder afhankelijk van de zorg van anderen, het maakt de kans op complicaties kleiner en patiënten kunnen mogelijk sneller weer naar huis.

Samen met het UMC Utrecht biedt Tegenkracht sinds april 2022 het traject prehabilitatie voor darmkankerpatiënten. Een traject waarbij de patiënten heel gericht volgens een protocol gaan trainen en een voedingsschema krijgen. Waar nodig is er ook hulp op het mentale vlak en is het de bedoeling dat de patiënten direct stoppen met roken. Ook daar wordt hulp bij geboden.

Tegenkracht ontvangt de verwijzing via het UMC Utrecht om de patiënten zo snel mogelijk te koppelen aan een gespecialiseerde fysiotherapeut in de buurt. Het project loopt minimaal één jaar en inmiddels zijn er ruim 40 patiënten het traject gestart, voor wie een groot deel al geopereerd is en dus klaar is met het traject.  De eerste evaluatie was erg positief. We hopen de aankomende maanden nog veel patiënten te kunnen helpen om na een jaar dit project een waardevol vervolg te kunnen geven.