Ontwikkelen medicijn kanker kost fractie van wat industrie beweert

Ontwikkelen medicijn kanker kost fractie van wat industrie beweert
september 11, 2017 Peter Smeets

Er is veel discussie over de hoge prijzen die farmabedrijven rekenen voor hun medicijnen. De fabrikanten verdedigen de hoge prijs van hun geneesmiddelen steevast met een verwijzing naar de gigantische investeringen die ze moeten doen. Nu blijkt uit een studie dat het ontwikkelen van een (kanker)medicijn veel goedkoper is dan de industrie beweert.

Het ontwikkelen en het op de markt brengen van een nieuw kankergeneesmiddel kost ongeveer 650 miljoen dollar. Dat is ruwweg een kwart van de 2,7 miljard dollar die de farmaceutische industrie zelf noemt als kosten voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) voor een (kanker)medicijn. De berekening door twee Amerikaanse oncologen is maandag 11 september gepubliceerd in het medische vaktijdschrift JAMA Internal Medicine. Daaruit blijkt ook dat kankergeneesmiddelen bijna tien keer zoveel aan omzet opleveren als ze kosten aan R&D.

In Nederland zijn de uitgaven aan kankermedicijnen de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd tot rond een miljard euro per jaar. In VS kost een behandeling voor kanker nu tussen de 100.000 en 200.000 dollar per patiënt – bedragen die blijven stijgen. In Nederland heeft (demissionair) minister Schippers (VWS, VVD) dure medicijnen tot speerpunt in haar beleid. bestempeld.

bron: NRC.nl/JAMA