Oncopol-deelnemer August Laisina: met 64 foto’s de berg op…..

Oncopol-deelnemer August Laisina: met 64 foto’s de berg op…..
juli 6, 2022 Matijs Jansen

Begin 2020 maakten we met politieman August Laisina (1963) een verhaal voor ons kwartaalbericht. Aanleiding was zijn plan om deel te nemen aan Alpe d’HuZes. Hij had hij zich in 2016 een doel gesteld om deel te nemen ter nagedachtenis aan een vriend. In oktober van datzelfde jaar werd bij hem zelf kanker gediagnostiseerd. Hij dacht aan de tocht van 2020 deel te nemen, Corona schopte alles in de war, 2021 idem dito, het moest dus in 2022 gebeuren, begin juni was het zo ver.   

In zijn rugzak zaten 64 foto’s om een monument te maken. Die foto’s ontving August van mensen die hem sponsorde. Zij konden een voor hen dierbaar persoon opgeven die August symbolisch mee zou nemen de berg op. August: “Het was fu….. zwaar, de laatste kilometers waren zo zwaar. Samen met mijn vrouw en mijn dochter heb ik dat laatste stuk gedaan.

We zijn maandag aangekomen in Bourg d’Oisans, je komt in een heel bijzondere wereld, heel intens. Je komt heel veel lotgenoten tegen, vrijwel iedereen heeft op een of andere manier wel verbinding met de ziekte. Op dinsdag heb ik een stuk gedaan op de fiets, ben tot bocht 18 gekomen, ben daar omgedraaid, ik wilde me sparen voor de wandeltocht op donderdag.

De donderdag heb ik de officiële start ’s morgens vroeg om 04.30 uur meegemaakt, ik wilde de sfeer op het plein in Bourg d’Oisans absoluut proeven. Zo prachtig. Dacht later in de morgen om 10.00 uur te starten en tot die tijd nog een slaapje te maken. Het bleek kansloos om nog in slaap te komen, om 08.15 ben ik gestart, het werd één grote emotionele tocht, het hele verhaal van diagnose, behandeling, chemo’s, teleurstelling, hoop, nieuwe chemo speelt zich voor je af als een film.

 

Ik ben van bocht naar bocht gelopen met steeds mensen om me heen die allemaal verhalen hebben, zo veel supporters ook. Steeds moest ik uitleggen wat de betekenis van de foto’s op mijn rugzak was. Ik heb er vier uur over gedaan, had veel sneller gekund en gewild, maar al die verhalen zorgden ervoor dat het zo lang duurde. Maar het was van bocht 21 tot aan de finish zo verschrikkelijk genieten. Bij de finish stonden mensen die me al 3 jaar volgden, zo emotioneel. Ik had bijna geen tranen meer…..

” Ik ben ontzettend dankbaar dat ik er nog ben, dat de chemopillen werken. Ik wil Tegenkracht ontzettend bedanken voor alle begeleiding die ze mij gegeven hebben, het mooie van het Sportplan en het Oncopol-programma moet absoluut nog meer bekendheid krijgen bij leidinggevenden en collega’s binnen de politie.”