In 2020 minder kankerpatienten… toch slecht nieuws!

In 2020 minder kankerpatienten… toch slecht nieuws!
oktober 19, 2021 Matijs Jansen

Dat er momenteel minder diagnoses kanker worden gesteld heeft direct te maken met de coronacrisis.

Voor het eerst in 30 jaar is in 2020 bij minder patiënten kanker vastgesteld… toch slecht nieuws! De redenen zijn divers, maar het uitstellen van een (huis) artsbezoek, het afschalen van de zorg en stopzetten van het bevolkingsonderzoek, zijn wel de belangrijkste redenen van deze daling. In 2020 waren er 4.000 minder diagnoses in vergelijking met 2019. Zeker 4.000 Nederlanders lopen als gevolg van de coronacrisis dus rond met kanker die bij hen nog niet gediagnostiseerd is.

Maar minder diagnoses wil niet zetten dat de kanker er niet is en kanker wacht niet.. Meestal betekent hoe sneller de kanker wordt ontdekt, hoe beter deze te behandelen is en hoe groter de overlevingskans wordt. Een uitgestelde diagnose kan leiden tot grote gezondheidsschade of in het ergste geval, dat behandeling te laat is.

  • 2 op de 10 kankerpatiënten nemen door de coronacrisis minder snel zelf contact op met het ziekenhuis dan zij normaal zouden doen.
  • 1 op de 3 mensen met kanker ervaart gevolgen van de coronacrisis voor de behandeling of nacontrole van hun vorm van kanker.

Bron: nfk.nl