Gigantisch waardevol: het hele genoom van een kankerpatiënt in kaart brengen

Gigantisch waardevol: het hele genoom van een kankerpatiënt in kaart brengen
december 2, 2021 Peter Smeets

Joris van de Haar (arts-onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek) verdedigde zijn proefschrift met bovenstaande stelling op 2 december 2021. Een aantal bevindingen:

“Al jaren is er discussie over complete genoomanalyse van kankerpatiënten. Kanker wordt veroorzaakt door DNA-foutjes die zich tijdens het leven ophopen in gezonde cellen, waardoor deze cellen uiteindelijk ongecontroleerd gaan delen. Als je het complete DNA van een kankerpatiënt in kaart brengt en ook dat van zijn of haar tumor, brengen de verschillen tussen die twee genomen kansrijke behandelopties aan het licht. Deze analyse kost zo’n 3.000 euro. Dat is geen buitensporig hoog bedrag binnen de kankergeneeskunde en de prijs daalt bovendien snel.

In mijn promotieonderzoek heb ik onder meer laten zien dat je deze analyse maar één keer hoeft te doen: in verreweg de meeste gevallen voegt een latere herhaling geen relevante nieuwe informatie op. Dit resultaat maakt het nog rendabeler om voor alle kankerpatiënten het gehele DNA in kaart te brengen. Dat helpt de patiënten zelf, én we kunnen er een grote databank mee opbouwen. Die kan ons enorm veel leren over waarom bepaalde behandelingen wel of niet aanslaan bij individuele patiënten. Ik hoop dat politiek en verzekeraars dat inzien en meer gaan investeren om zo elegantere, gepersonaliseerde geneeskunde realiteit te maken.”

Meer achtergronden zijn te vinden op: https://www.hartwigmedicalfoundation.nl/eenmalige-wgs-analyse-van-uitzaaiing-volstaat-in-de-meeste-gevallen/