Functioneel herstel bij kanker

Functioneel herstel bij kanker
februari 9, 2017 Peter Smeets

Antoni van Leeuwenhoek medewerker Martijn Stuiver, fysiotherapeut en onderzoeker op het gebied van ondersteunende zorg en revalidatie bij kanker, is voor de komende 5 jaar aangesteld als bijzonder lector aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hij zal daar voor één dag in de week aan de slag gaan met het lectoraat ‘Functioneel herstel bij kanker’. Daarnaast blijft hij werkzaam in het AvL in Amsterdam.

Martijn Stuiver
Stuiver is van huis uit opgeleid als fysiotherapeut. Tussen 2003 en 2006 heeft hij de eerste Nederlandse opleiding voor oncologie fysiotherapeuten opgezet. Daarna is hij zich gaan toeleggen op wetenschappelijk onderzoek. In 2014 promoveerde hij op onderzoek naar verschillende aspecten van morbiditeit na het verwijderen van lymfeklieren bij kankerpatiënten.

Samenwerking
“Wat mooi is aan dit lectoraat is dat het gezamenlijk gefinancierd wordt vanuit het Antoni van Leeuwenhoek, het AMC, het VUMC en een opleidingsinstituut fysiotherapeuten”, vertelt Stuiver. “Je hoort wel eens over concurrentie tussen deze verschillende instellingen. Maar op dit gebied werken we juist al goed samen. Het lectoraat is een bekrachtiging van die samenwerking.”

Nieuw expertisecentrum
Het lectoraat sluit ook mooi aan bij het nieuw op de leveren expertisecentrum Survivorship en supportive care hier in het Antoni van Leeuwenhoek. Stuiver: “In ons nieuwe expertisecentrum komt nog meer zwaarte te liggen op het onderzoek naar ondersteunende zorg en revalidatie. Dit lectoraat draagt eraan bij dat ik daar meer gelegenheid toe heb. Bovendien is een deel van de missie van ons nieuwe centrum om de expertise die we hier straks opdoen uit te dragen naar het werkveld. Het lectoraat biedt de kans om die expertise niet alleen in te bedden in nascholing, maar ook in de initiële scholing van onder meer fysiotherapeuten en ergotherapeuten.”

bron: AvL

 

Tegenkracht werk al jaren samen met Martijn Stuiver, hij is ook een van de leden van de helpdesk van Tegenkracht.