Deelnemers Tegenkracht in de herstelsportreis van de Politie

Deelnemers Tegenkracht in de herstelsportreis van de Politie
april 26, 2022 Matijs Jansen

Tegenkracht en de Landelijke Politie bieden al enige jaren een waardevol project voor politiemensen met kanker, Oncopol. Oncopol staat voor Oncologie & Politie en is een project waarbij politiemensen met kanker geholpen worden in hun herstel. Herstel op zowel het fysieke als het mentale vlak. Tegenkracht helpt de aangemelde politiemensen met kanker naar de juiste faciliteiten en begeleiding om dit herstelproject verder vorm te geven. Een aantal van deze Oncopol deelnemers hebben ook meegedaan aan de Herstelsportreis wat door de Nationale Politie Sportbond (NPSB) wordt aangeboden voor fysiek en/of mentaal geblesseerd personeel. Een mooie samenwerking en overlap tussen de projecten Oncopol en de Herstelsportreis met een nog mooier resultaat. Lees hier het verslag van de Herstelreis en laat je meenemen in de meerwaarde van een project als Oncopol en de Herstelsportreis.

 

Dag 1 van de challenge
De route van de eerste dag van de Jurassic Coast Challenge telt 45,3 kilometer. Het parcours loopt van Charmouth naar Weymouth and Portland en zal finishen bij de Sailing Academy. Iedere groep loopt een andere etappe en krijgt een uitdaging voorgeschoteld. Voor de een is dat het vele stijgen en dalen in de etappe die vol zit met heuvels. En voor de ander het kilometerslange kiezelstrand dat echt voelt als ploeteren. Direct voelen we de steun van elkaar. Wie op zijn tandvlees loopt, wordt aangemoedigd en geholpen. Onvoorwaardelijk. En altijd.
’s Avonds zien we lachende en stralende gezichten aan tafel. We proosten op een mooie eerste dag.

Dag 2 van de challenge
Het parcours telt vandaag 42 kilometer en loopt van Portland Ferry Road naar Lulworth Cove. We wandelen de eerste etappe gezamenlijk met de hele groep. Daarna kun je ervoor kiezen om het tweede stuk te wandelen of hard te lopen. Een andere optie is om met een busje naar de finish gebracht te worden. In het mooie badplaatsje Lulworth is dan nog ruim de gelegenheid voor sightseeing.
Renate besluit om door te lopen. Ze heeft het gevoel dat ze vleugels heeft. Ze geniet ervan dat ze vandaag pijnvrij kan bewegen, dat geeft vertrouwen. Op een rustige plek zegt ze tegen zichzelf: “Met twijfels maak ik korte metten. Tijd om nieuwe stappen te zetten.” Later vertelt ze aan het hardloopmaatje naast haar: “Door alle beperkingen en pijn na mijn ongeval kwamen er twijfels en vragen. Wat kan ik nog? Hoe gaat mijn toekomst eruit zien? Wat wil ik zelf? Toch heb ik vandaag besloten te gaan doen waar ik energie van krijg. Hopelijk kan ik daar mijn werk van maken. Dat voelt als een doorbraak.”

Al hardlopend en wandelend komen we weer aan bij de Sailing Academy. Daar nemen we de bus naar Lulworth. Onder luid gejuich finishen Jacqueline, Michel, Jeroen en Jeroen even later. Zij liepen één (of zelfs twee) etappe(s) extra.

 

Herstelsport is een initiatief van de Nederlandse Politie Sportbond. (NPSB). Het is gericht op collega`s die zijn uitgevallen door een fysieke en/of mentale blessure. Sport en bewegen wordt ingezet om deze collega`s te helpen bij het herstel. In een opwerktraject wordt toegewerkt naar een sportieve stip aan de horizon: de herstelsportreis.

Dag 3 van de challenge
De totale afstand van de derde en laatste dag is 43,6 kilometer. De route loopt van Lulworth Cove naar Shell Bay. We beginnen het eerste stuk weer met de hele groep. Ieder loopt op zijn eigen tempo naar het volgende checkpoint. Onderweg is er regelmatig een ‘oh, wauw, wat prachtig’ te horen.

De blijdschap is groot als we – eindelijk – de vlaggen van het checkpoint zien. We genieten van onze pauze en laden ons op met cola, een sandwich, een reep of ander lekkers dat aanlokkelijk uitgestald staat. In de zon bespreken we wat we gaan doen. Martin en Renate twijfelen niet, zij willen het laatste stuk naar de finish hardlopen. José, Chantal en Nancy besluiten te gaan wandelen. Voor de groep wandelaars die het checkpoint nog niet bereikt hebben, is het de vraag of er nog voldoende tijd is om de laatste etappe naar de finish te wandelen. “Het moet voor iedereen verantwoord blijven”, zegt Jacqueline.

Emoties tijdens de laatste kilometers
Het laatste eind naar de finish is voor veel deelnemers een bijzondere ervaring. José vertelt daarover: “Mijn mooiste ervaring was de laatste etappe met Chantal en Nancy. Het gevoel van kameraadschap, vertrouwen en dat ik ertoe doe. Daarvan schieten mij nog de tranen in mijn ogen als ik eraan denk.” Ook Peter vertelt in de bus richting Weymouth over zijn ervaring: “Het mooiste was het emotionele moment tijdens de laatste kilometers op het strand: intense dankbaarheid voor dit leven, dit nog mee te mogen èn te kunnen maken. Dankbaarheid voor hetgeen de organisatie mogelijk maakt. Dankbaar voor hoe fit ik kon worden door te sporten, ondanks een ongeneeslijke ziekte.” Martin ziet er stralend uit en heeft enorm genoten: “Wat ben ik met een groep mooie mensen op pad gegaan. Wat is er voor mij veel in positieve zin veranderd. Een maand geleden nog in een behoorlijke dip en nu gewandeld en hardgelopen. Ik heb weer een twinkeling in mijn ogen.”

Leef
De collega’s die al over de eindstreep zijn, wachten op het strand of bij de vlaggen de mensen op die de laatste kilometers nog moeten volbrengen. Met gejuich en applaus beleeft iedereen zijn finishmoment. Ieder op zijn eigen manier. Maar één ding is bij iedereen hetzelfde: de grote glimlach bij het zien van de finishvlaggen.
’s Avonds na het eten genieten we nog van een drankje om onze afgelegde kilometers te vieren. Salima laat met een mysterieuze glimlach weten dat we nog niet weg mogen, omdat ze een verrassing voor ons heeft geregeld. Even later wordt het duidelijk. Uit de speakers knalt het liedje ‘Leef’ van André Hazes jr. Luidkeels zingen èn dansen we: “Dus pak het leven, pak alles en ga er mee op pad!” Bedankt Salima; treffender hadden we niet kunnen afsluiten.