Bewegen verbetert kwaliteit van leven na operatie slokdarmkanker

Bewegen verbetert kwaliteit van leven na operatie slokdarmkanker
mei 4, 2021 Peter Smeets

Cijfers over slokdarmkanker in Nederland

Elk jaar wordt in Nederland bij bijna 2.500 mensen slokdarmkanker vastgesteld. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De impact van slokdarmkanker is groot, vijf jaar na diagnose zijn slechts 24 van de 100 patiënten nog in leven.

Hoopvolle bevindingen

De bevindingen van het nieuwe onderzoek aan UMC Utrecht, onder leiding van prof. Anne May, laten zien dat slokdarmkankerpatiënten baat kunnen hebben van een beweegprogramma. Dit biedt hoop voor een betere kwaliteit van leven bij deze vorm van kanker en de ingrijpende behandeling ervan.

Het onderzoek

Aan dit onderzoek deden 120 slokdarmkankerpatiënten mee die een slokdarmoperatie hebben ondergaan. De patiënten werden willekeurig ingedeeld in twee groepen. De deelnemers in de ene groep kregen, gedurende 12 weken, naast de standaardzorg ook een beweegprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. De deelnemers in de andere groep kregen alleen de standaardzorg. De groep die het beweegprogramma volgde, ervoer een betere kwaliteit van leven naast een betere conditie van hart en longen.

Prof. dr. Anne May, hoogleraar klinische epidemiologie Cancer Survivorship, UMC Utrecht:

“Een slokdarmkankeroperatie is ingrijpend en heeft een hoog risico op complicaties na de operatie. Ook is het risico op een verminderde kwaliteit van leven hoog. De bevindingen van ons onderzoek zijn heel belangrijk voor de patiënt. Ze laten zien dat er interventies mogelijk zijn die niet alleen voordelen hebben voor de lichamelijke gezondheid van de patiënt, maar we vonden ook voordelen op sociaal en mentaal gebied.”

Noot Tegenkracht: mooi, dat er weer een wetenschappelijke onderbouwing is over het nut en rendement van sport- en beweegprogramma’s.