Betrouwbare informatie m.b.t. keuze ziekenhuis moeilijk te vinden

Betrouwbare informatie m.b.t. keuze ziekenhuis moeilijk te vinden
december 11, 2019 Peter Smeets

Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten denkt niet goed na over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder ruim 7300 kankerpatiënten. Volgens de federatie is er dringend behoefte aan begrijpelijke informatie. Volgens de NFK kiezen veel patiënten voor een ziekenhuis dat dichtbij is of dat ze al kennen. Een op de vijf patiënten zegt achteraf spijt te hebben van die keuze. De federatie wil de mensen duidelijk maken dat er een keuze is en dat er vaak een verschil is tussen ziekenhuizen.

Ontwikkelingen gaan snel

“Mensen komen na een diagnose in een achtbaan terecht van onderzoeken en behandelingen die elkaar snel opvolgen en zijn zich er niet van bewust dat er een keuze is”, zegt Irene Dingemans van de NFK in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Dingemans gaan de ontwikkelingen op het gebied van kanker snel en zijn ziekenhuizen vaak gespecialiseerd in bepaalde vormen van kanker. “Mensen willen in eerste instantie dat de tumor zo snel mogelijk wordt verwijderd. Ze realiseren zich pas later dat er ook andere dingen belangrijk zijn. Ze moeten op zoek naar het ziekenhuis dat de juiste expertise heeft op het gebied van hun vorm van kanker”, zegt Dingemans.

Belangrijke rol

Op dit moment is het nog niet mogelijk om begrijpelijke informatie te vinden die kan helpen bij het vinden van het juiste ziekenhuis. Ook worden patiënten lang niet altijd doorverwezen naar het ziekenhuis dat het meest gespecialiseerd is in hun vorm van kanker.

Patiënten hebben de keuze tijdens de behandeling over te stappen naar een ander ziekenhuis. Is het dan nog wel een probleem? Irene Dingemans: “Zeker, want bij kankerbehandelingen is de eerste klap enorm belangrijk. Denk aan een eerste operatie of de volgorde van behandelmethoden die wordt bepaald. Er is gelukkig wel overleg tussen ziekenhuizen, in veel gevallen gaat dat ook goed, maar te vaak ook niet.” Of financiële redenen voor ziekenhuizen daarbij een rol spelen, durft ze niet te zeggen. “Artsen en ziekenhuizen houden de kankerzorg graag binnenshuis: dat is een groot deel van de zorg, die bovendien complex is en voor een belangrijk deel de omzet van een ziekenhuis bepaalt. Toch denk ik niet dat dat een rol speelt in de spreekkamer. Sommige artsen beseffen gewoon onvoldoende dat ze ergens anders betere zorg bieden voor de patiënt.”

De website ziekenhuischeck.nl, waarop patiënten een geschikt ziekenhuis kunnen zoeken, biedt volgens de NFK “onvoldoende informatie om een ziekenhuis te kiezen als je kanker hebt”.