Yildiz Venekamp: “Dank je wel Maarten, mooie sportman”.

Yildiz Venekamp: “Dank je wel Maarten, mooie sportman”.
augustus 15, 2008 Matijs Jansen

Met tranen in mijn ogen keek ik naar de overwinning van Maarten van der Weijden tijdens de Olympische spelen. Kippenvel. Hij heeft een chemokuur gehad, net als ik.

Hij sport, ik ook. Dat geeft natuurlijk direct een band. Met nog meer overgave oefen ik mijn borstcrawl tijdens mijn wekelijkse zwemtraining. Hij heeft goud. Ik vind dat iedereen die een chemokuur overleeft een gouden medaille verdient. Dat is namelijk ook een topprestatie.

Na mijn laatste kuur had ik één doel; mijn conditie weer op peil brengen. Twee weken later lag ik in het water en zwom ik voorzichtig mijn eerste baantje. Sporten geeft mij vertrouwen in mijn lichaam. Tijdens het hardlopen denk ik wel eens: ik ren de kanker uit mijn lijf en het komt lekker nooit meer terug!

Yildiz_medaille

Ik voel me fit en krachtig na het sporten; de endorfine maakt me blij. Inmiddels doe ik aan een 1/8e triatlon. Ik merk dat mijn lichaam steeds sterker wordt. Het is dus écht waar; je lichaam kan weer volledig herstellen van een chemokuur.

De arts zei dit ook tegen mij tijdens mijn behandelingen, maar ik geloofde hem niet, doodziek en verzwakt door de chemo. Maar aan mijn eigen lichaam merk ik ook dat het waar is. Lichamelijk ben ik volledig hersteld en in topconditie, de rest zit tussen mijn oren.

Dank je wel Maarten, mooie sportman.

Groet,

Yildiz Venekamp