Carmen de Veer: “you’re in for the ride”

Carmen de Veer: “you’re in for the ride”
januari 29, 2013 Matijs Jansen
In Ervaringsverhalen

Borstkanker

Wat kwam ik onverwachts in de spreekwoordelijke achtbaan te zitten: “you’re in for the ride”, wanneer je de diagnose krijgt dat je borstkanker hebt. Mijn leven zoals ik het gewend was, stond stil. Nu stond opeens alles in het teken van ziekenhuisbezoeken, het nieuws een plek geven, hoe gaan we er thuis mee om i.v.m. onze 2 kinderen & de behoefte om er meer over te weten. Drie operaties heb ik tenslotte gehad. En aansluitend de chemokuur (TAC) gevolgd door een hormoonkuur voor de komende 5 jaar.

foto-collage-website
Schriftelijke informatie over borstkanker was er genoeg. Al snel besloot ik alleen datgene te lezen wat op dat moment op mij van toepassing was. Zo was ik ook benieuwd hoe andere vrouwen met hun diagnose borstkanker waren omgegaan. Doordat het duidelijk werd dat ik tenslotte toch een borst zou verliezen, ben ik het boek “Een nieuw decolleté” van Yildiz Venekamp gaan lezen. Benieuwd naar meer heb ik haar website bezocht. Hier heeft zij een link staan naar Stichting Tegenkracht. Dit was voor mij voor het eerst dat ik over Stichting Tegenkracht las en direct was ik enthousiast wat er werd aangeboden.

Mijn hardloopmaat is Aad

Ik ben namelijk een “gezondheids”sporter, ik liep hard. Alleen was dat nou net het laatste half jaar er regelmatig bij in geschoten. Voor mij was het belangrijk om juist in deze periode ook het sporten weer goed op te pakken. Om voor mijn gevoel alles in te zetten om goed door deze periode, en natuurlijk blijvend voor daarna, te komen. Na de 1ste operatie was ik gaan hardlopen met behulp van een hardloopschema van internet. Wat Stichting Tegenkracht aanbod was vele malen beter. En wat een luxe: het zelf mogen vormgeven hoe je sportplan er in grote lijnen uitziet. Mijn wens was om tijdens de chemobehandelingen in elk geval 1x per 3 weken een hardloopmaat/trainer te hebben en daarbij 1x per week krachttraining onder begeleiding van een fysiotherapeut. Daarbij heb ik ervoor gezorgd dat ik de overige dagen of zelf ben gaan hardlopen of buiten ben gaan wandelen, hoe moeizaam dit soms ook ging. De krachttraining ben ik gaan doen bij FysioSolutions in Rijswijk. Marvin, de fysiotherapeut, was direct zeer enthousiast. Bij onze eerste afspraak hebben we gepraat over wat mijn verwachtingen zijn en had ik het verslag mee van de sportkeuring. Marvin heeft n.a.v. dit gesprek een aantal oefeningen samengesteld en deze ben ik in een aantal weken, onder zijn begeleiding, eigen gaan maken. Het zijn oefeningen of met sportapparaten of met de balans-bal, ter ondersteuning voor het hardlopen. Het gaf mij een goed gevoel, om ook op deze manier met mijn lichaam bezig te zijn. Ook was het een aangename afwisseling op het buiten hardlopen. Mijn hardloopmaat is Aad en samen sporten we een uur. Het was wennen voor mij. In de positieve zin. Mijn grenzen werden verlegd en tot mijn eigen verbazing kon ik meer dan ik op dat moment dacht. We begonnen in de winter en dit had zijn uitdagingen. Desondanks ging het goed en voelde ik mij voldaan en gelukkig. Wanneer ik zelf ging hardlopen merkte ik ook dat ik sterker begon te worden. Eind maart zou mijn chemokuur (6 deel-kuren) zijn afgerond. Zelf had ik bij aanvang gedacht: “als ik in juni 5 km kan hardlopen en in september weer de 10 km, ben ik al dik tevreden”. Het bleek dat ik al bij kuur 4 de 5 km in de benen had en dit is zo gebleven. Ik ging nadenken en fantaseren: “Wat als ik eind mei 10 km ga lopen bij de Royal Ten in Den Haag.” Volgens Aad is dit mogelijk en zo voelt het ook. Op dit moment is de inschrijving gedaan en ga ik er voor. Voor mezelf is het heel belangrijk geweest om juist in deze tijd buiten bezig te zijn, om de natuur te voelen, ruiken en zien. Om het wonder van onze wereld te kunnen aanschouwen. Je te verbazen hoe prachtig alles eigenlijk is.

Wat doet mij dit goed

Elke keer kwam ik met dezelfde conclusie thuis: Wat doet dit mij goed, wat ben ik blij dat ik ben gaan bewegen. Om juist nu, in deze periode te blijven sporten is een hele grote houvast voor mij geweest. De wens om mijn lichaam ook op een andere manier te voelen, om mijn lichaam sterker te maken, was sterk aanwezig.

Daarom Stichting Tegenkracht, uit het diepst van mijn hart en vol overtuiging: DANK JE WEL